Koncentrera dig på det du ska göra

Koncentrera dig på det du ska göra låter kanske lättare sagt en gjort, och så kan det naturligtvis vara. Jag vill dock lyfta ett vanligt misstag vi ofta gör, nämligen att vi ägnar koncentrationen åt det som är fel istället för att fokusera på vad vi behöver göra. Låt mig ta några tydliga exempel som jag har träffat på, både hos andra och mig själv:

Golfspelaren – En golfspelare som jag tränade i mental träning hade vid ett antal tävlingstillfällen hamnat i sandbunkern. När jag frågade henne vad hon hade för tankar när hon såg bunkern svarade hon: ”Nu ska jag inte slå i bunkern”.

Föredragshållaren – Föredragshållaren är orolig för att glömma bort att säga ett viktigt stycke under sin föreläsning och upprepar därför mantrat: ”Jag får inte missa stycket om…”.

Föräldern – Det klassiska exemplet som jag tror de flesta föräldrar känner igen sig i är: ”Hoppa inte i vattenpölen”.

Alla exempel innehåller ordet inte, vilket är ett ord som man i forskningen kunnat se ställer till det för hjärnan. Det verkar nämligen så att hjärnan kopplar fel på ordet inte, särskilt under press, och många gånger hoppar över det. Koncentrationen blir därför på det vi vill undvika att fokusera på.

Så koncentrerar du dig på rätt sak

Hur koncentrerar vi oss då på rätt sak? Jo, du koncentrerar dig på det kan du göra genom att du ställer dig frågor som vad vill jag göra? och vad vill jag att någon annan ska göra? Om vi tar exemplet med golf så hade jag kunnat ställa mig frågan: ”Vad vill jag göra nästa gång jag kommer fram till bunkern?”

Mitt svar hade blivit att jag ville komma förbi bunkern. Därför hade det varit bättre om jag tänkte på vart jag ville att bollen skulle hamna. När jag koncentrerar mig på vart jag vill att bollen ska hamna är det också lättare att den hamnar där.

Samma gäller för övriga två exempel. Det är bättre att skapa ett mantra så att jag koncentrerar mig på vad jag ska komma ihåg på föreläsningen än att jag tänker i negationer. Och vad gäller våra barn är det alltid bättre att säga vad vi vill än vad vi inte vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.