Dagligt självledarskap stärker dig

Dagligt självledarskap skulle jag säga är nödvändigt för att vi ska ha energi och känna att vi har balans och är rustade för våra dagar. Därför har jag skrivit ner några förslag på hur du kan leda dig själv under en dag. Du behöver inte göra allt utan se om du kan få in några saker under en dag. Vissa dagar får vi till flera saker och andra dagar får vi säga ”YES, jag djupandades vid ett tillfälle i dag”. Vi ska försöka fokusera och söka efter det som vi gör bra, inte det vi skulle kunna ha gjort.

Självledarskap på morgonen

Meditation – Ger dig en bra mental balans på dagen. Du kan göra den i sängen. Välj antal minuter du ska göra meditationen. Slut sedan ögonen och lägg en hand på din mage och fokusera på din andning. Du ska bara lägga märke till andningen, försök inte att ändra den.

Frågor – Du kan ställa vissa frågor som gör att du blir mer rustad för dagen. Fråga dig: Hur känner jag mig? Är det något jag behöver för att stärka mig själv inför dagen? Hur mår kroppen? Behöver min kropp något? Vad ser jag fram emot? (även om det är en jobbig dag så finns det alltid något), Vad är jag tacksam för?

Självledarskap vid lunchtid

Frågor – Hur är min upplevelse av dagen så här långt? Behöver jag klappa mig lite extra på axeln och säga ”grymt jobbat”? Behöver jag säga till mig själv att jag gör så gott jag kan?

Te/kaffe paus

Finns det möjlighet att ta 3-5 min och djupandas? Fokusera på andningen och ta djupa, lugna andetag. Varje gång tankarna glider i våg för du de tillbaka till andningen. Lägg gärna en hand på magen och notera hur magen vidgar sig och sjunker ihop.

Kvällens självledarskap

Meditation – För att varva ner efter dagen kan det kännas skönt att meditera eftersom du får ett lugn i hela kroppen. Jag tycker det är jättebra att göra en kroppsscanning där jag går i genom hela kroppen. Antingen gör du det själv och går igenom del för del i dina tankar. Om du tycker det är svårt att meditera själv så finns det många bra appar. Jag tycker till exempel att appen som heter Insight timer är jättebra som meditationshjälp. https://insighttimer.com/

Frågor – Jag ställer mig alltid några frågor på kvällen för att gå igenom dagen som varit och för att se om det är något som jag oroar mig för. Jag utgår lite från strukturen som Mia Törnblom har skapat https://mtutbildning.se/ och sedan modifierar jag den lite utifrån mina behov. MTutbildnings metod utgår från följande fyra frågor: Vad har varit mindre bra idag? Vad har varit bra? Vad är jag tacksam för? och Vad behöver jag hjälp med?

Övriga tillfällen till träning i självledarskap

  • Promenad – Under din promenad kan du testa att gå växelvis väldig långsamt och sedan väldigt snabbt. När du går väldigt långsamt ska du känna hela fotens beröring mot marken. Lägg märke till om du märker någon skillnad om du går snabbt eller långsamt. Du behöver inte gå långt utan ta fem-tio minuter. Håll hela tiden fokus på fötterna och hur det känns där.
  • Löpning – Välj en sträcka där du bara fokuserar på din andning eller hur kroppen känns.
  • När du tvättar händerna – Fokusera på hur vattnet känns mot händerna. Är det varmt? Är det kallt? Hur känns din hud när du rör dina händer mot varandra?

Ja, som du ser så finns det massor av tillfällen där vi kan hjälpa oss själva lite på vägen till att bli mer självmedvetna och hjälpsamma mot oss. Förhoppningsvis kan du känna att du får lite mer balans i din vardag med hjälp av dessa frågor och övningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.