Skapa distans till en tanke

Har du någon gång tänkt något negativt om dig själv eller om någon annan? Handen på hjärtat så har de flesta av oss tänkt något negativt både om oss själva och om andra. Det är synd för vi skulle må så mycket bättre om de inte ville dyka upp. Det är inte alltid helt enkelt att få de att försvinna, men med denna övning kan du få en negativ tanke att kännas lite mer avlägsen. 

Gör så här:

  1. Tänk på en negativ tanke som du har. Det kan vara t.ex. ”Jag är ful”, ”Jag är inte lika bra som de andra”, ”Jag borde prestera bättre”, ”Han är tråkig”, ”Hon är inte tillräcklig”. 
  2. Upprepa tanken några gånger för dig själv och lägg märke till hur det känns i kroppen när du tänker på den. Händer något med din andning? Får du någon känsla av olust? Hur blir ditt humör?
  3. Lägg nu till orden ”Jag har en tanke om att…” framför din ursprungliga tanke. T.ex. ”Jag har en tanke om att jag är ful”. 
  4. Lägg märke till hur det känns när du säger den meningen. Händer någon förändring i dig?
  5. Lägg nu till ytterligare några ord, ”jag lägger märke till att…”. T.ex. ”jag lägger märke till att jag har en tanke om att jag är ful”. 
  6. Lägg nu märke till om du märker någon förändring hos dig. Vad är det för skillnad i så fall du upplever? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.