Mental träning

Mental träning handlar om tre viktiga områden, nämligen:

  1. Förändra tänkesätt och attityder, vilket gör att du ser möjligheter snarare än hinder.
  2. Förstärka positiva budskap, vilket handlar om att systematiskt skapa och förstärka positiva bilder genom t.ex. visualiseringar och affirmationer.
  3. Att lära sig olika avslappnings- och meditationsmetoder för att skapa återhämtning och uppladdning.

Det finns flera tusen vetenskapliga studier som visar på att regelbundet praktiserande av mental träning leder till bland annat följande positiva effekter:

Bättre självkänsla och självförtroende, mer positiv inställning till den egna tillvaron, förbättrade sociala relationer, ökad livsglädje, ökade förutsättningar till att nå sina mål och ökad arbetsglädje.

Det är fantastiskt och du behöver inte göra jättemycket eller ta mycket tid för att få effekt. Det viktiga är att få kontinuitet i det. Du kan t.ex. börja med att säga till dig själv när du vaknar på morgonen: Hur vill jag att denna dag ska bli? Redan där gör du dig medveten om att du har ett val att välja inriktning på dagen. Har du en stor presentation på jobbet eller i skolan och är nervös så kan du säga till dig själv: I dag väljer jag att ha tillit till mig själv i min presentation som jag ska genomföra. Ingenting kan rubba denna tillit. 

När du sedan genomfört din presentation så tackar du dig själv för att du klarat av det, oavsett hur du tycker det har gått. Råkar tekniken strula eller om du har svårt att finna svar på någon fråga som du får är det ännu viktigare att du tackar dig för att du klarat det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.