Förändra och utveckla nya vanor

Alla våra vanor är inte jättebra, vissa kanske rent av dåliga. Då är det tur att vi kan förändra och utveckla nya vanor. Vi gör det genom att vi blir medvetna om våra beteenden och lär känna våra olika utlösande faktorer. En utlösande faktor är något som triggar vår hjärna att gå in i sitt automatiska läge och talar om för den vilken vana den ska använda. Det kan vara till exempel situationer, klockslag, personer och en känsla.

Okej, då ser vi hur vi kan förändra och utveckla nya vanor som vi inte gör oss gott.

  • Börja med att identifiera den vana du vill förändra. Om du har flera så rekommenderar jag dig att börja med en. Exempelvis: Avbryter folk när de talar, småäter, pratar negativt om sig själv eller andra.
  • Identifiera den utlösande faktorn. När är det din ovana kommer fram? Skriv ner alla tillfällen du kommer på. Ser du någon röd tråd?
  • Identifiera belöningen av ovanan. Vad är det för behov ovanan täcker? Kan du se om det är några specifika känslor kopplade till det? Vad får du för tankar när du tänker på situationer när ovanan kommer fram?
  • Förändra beteendet. Vad kan du göra annorlunda? Vad är ditt behov egentligen? Om jag avbryter folk när de talar kanske jag egentligen har ett behov av att vara sedd. Jag kan då arbeta med min självkänsla och säga till mig själv att jag duger precis som jag är. Jag kanske kan träna på att alltid ta tre djupa andetag innan jag säger något bara för att hinna tänka efter.
  • Behåll belöningen. Välj ett alternativt beteende som ger en liknande belöning fast den är bra för dig.

Kom i håg att du behöver träna det flera gånger och kontinuerligt. Ja, precis som med fysisk träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.