Kosten påverkar ditt välmående

Allt fler forskare är övertygade om att många av de sjukdomar som hotar vårt mentala välbefinnande har sin grund i tarmen och kan förebyggas och botas med rätt kost. Matar man tarmen med goda bakterier kan man förebygga både stress, depression, demens och oro.

Klart vi vill må bra och förebygga sjukdomar är naturligtvis också något som är toppen att kunna göra genom att äta så att tarmen blir glad. Det är inte alltid lika lätt i verkligheten att mata tarmen glad på grund av att man under många år kanske ätit annan mat.

Jag ska inte rabbla upp en massa mat här för det finns det många bättre sidor som gör utan jag ska nämna några saker utifrån det jag är bra på, nämligen att sätta realistiska mål.

Det första du behöver göra är att ta några dagar och observera hur du äter i dag (om du inte vet exakt det). Detta är väldigt nyttigt för många av oss för många gånger tror vi att vi vet mer om hur vi äter än vad vi gör. Under observationsdagarna ska du bara observera, inte göra någon förändring.

När observationsdagarna är klara så har du din nulägesanalys över vad du äter färdig. Gör också en nulägesanalys över hur du har det i livet generellt idag. Bedöm dig på en skala från 0-10, där 10 är alltid, och tänk på faktorer som: nöjd med livssituationen, balans i tillvaron, känner lugn och bra förhållande till mat.

Utifrån din nulägesanalys kan du nu börja titta på vad du vill sätta för mål. För att du ska kunna uppnå ditt mål bör det vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Rimligt och Tidsbundet (SMART). För vissa kan det realistiska och accepterade målet vara att lägga till en grönsak till måltiden och utesluta ett fikatillfälle medan det för någon annan är att göra flera mål vegetariska. Viktigt att utgå från sig själv och sin nulägesanalys. Dessutom behöver man lista de hinder man kan komma på som kan göra att man inte når sitt mål och sedan göra en åtgärdslista för dessa. Hinder kan vara allt från att man har negativa tankar om sig själv, brist på motivation, vanemönster till sockerberoende.

För att komma förbi sina hinder behöver man titta på vad man behöver göra för att komma förbi dem. Många gånger handlar det om att man behöver jobba med sig själv när man ska ändra ett beteende och ibland behöver man då ta hjälp och/eller skriva ner en konkret handlingsplan.

Det finns bra metoder för att få till förändring i sitt liv, oavsett vad det är man vill förändra. Det viktigaste är att man själv vill!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.