Fri från ätstörningar

Idag släpps ett avsnitt i Food Pharmacys podd om att bli fri från ätstörningar. Där intervjuas jag av Lina Nertby Aurell från Food Pharmacy. Vi samtalar om hur det är att leva med ätstörningar och hur jag blev fri från mina. Jag är otroligt tacksam för det här samtalet. Det hjälper mig att börja prata om det igen och jag hoppas hjälpa andra.

Under många år efter att jag blivit frisk hade jag inga problem att prata om min sjukdomsperiod, men efter att jag fick barn (de är 13 och 10 nu) slutade jag helt plötsligt att prata om det. Bland annat var det skammen som slog till igen, fast på ett annat sätt än den skam jag kände när jag var sjuk. Här kopplades min skam till att jag skämdes för att jag varit sjuk. Samtidigt berodde det på att jag inte riktigt orkade och ville prata om det för sjukdomen hade redan fått tagit så stor del av mitt liv. Jag blev sjuk efter nian och det var först när jag var 21 år som jag påbörjade min riktiga resa och den tog ytterligare några år.

Sedan en längre period tillbaka förstår jag att den här perioden också behöver få komma fram, och genom intervjun i poddavsnittet hoppas jag att flera känner hopp om att det går att bli frisk.

Hjälp vid ätstörningar

Idag finns det bra hjälp att få och min erfarenhet, både utifrån mig själv och andra, är att det är svårt att bli frisk själv. Jag vet att det kan vara jättesvårt att be om hjälp, framförallt med bulimi. Om du inte vågar prata med någon närstående eller vän finns det i dag möjlighet att man kan ställa frågor och få hjälp via chatt.

Kontakta till exempel:

https://www.friskfri.se/

https://www.atstorning.se/

Självkänsla och ditt egenvärde

Många personer med ätstörningar har en stark kritiker inom sig. En röst som gärna trycker ner och förminskar saker du gör. Det vi behöver är att hitta motpolen till den här rösten. Det kan vara jättesvårt att hitta den så i början får du ibland göra saker som du inte kanske tror på.

Gör så här:

Skriv ner på kvällen (kan vara i punktform) tillfällen när du hört den kritiska rösten. Vad sa den?

Skriv direkt efteråt, tre eller flera om du kan, snälla och bra saker om dig själv. Har du väldigt kritiska tankar inom dig kan det vara svårt att komma på detta. Ha då några färdig och bara skriv dem även om du inte tror på dem. Det ger effekt ändå.

Här är några exempel du kan använda dig av:

  • Jag är stark som orkar ta tag i detta.
  • Jag duger precis som jag är.
  • Vad modig jag är som vågar skriva ner mina tankar.

Det finns flera övningar här i bloggen som du kan använda. Titta till exempel här

https://blogg.presterasmart.se/category/ovningar/sjalvkansla/

Hör gärna av dig om du undrar över något!

Här kan du lyssna på avsnittet:

https://play.acast.com/s/foodpharmacypodden/181.omattlevamedenatstorning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.