Du och dina automatiska tankar

När det sker något i vår omgivning försöker vår hjärna att så snabbt som möjligt göra en tolkning för att hjälpa oss att läsa av situationen. Till sin hjälp använder hjärnan nästan färdiga eller färdig åsikter, s.k. redan inlärda kognitiva scheman. Det är våra automatiska tankar som dyker upp. Dessa tankar dyker upp i alla tänkbara situationer och sker i regel helt utan reflektion. De bygger på våra tidigare erfarenhet och vi accepterar de nästan alltid som sanna.

Tankarna kan vara neutrala, positiva eller negativa. Viktigt att ha med sig är att våra automatiska tankar inte är objektiva utan är ett försök av vår hjärna att beskriva verkligheten utifrån våra tidigare erfarenheter. Våra tidigare erfarenheter och antaganden kan vara bristfälliga, vinklade eller rent av felaktiga. Det gör att våra tankar iblanda blir förvrängningar av verkligheten, för vissa oftare än för andra. 

  • Neutrala tankar: ”Jag ska hålla en presentation i morgon”. 
  • Positiva tankar: ”Min presentation i morgon kommer gå jättebra”.
  • Negativa tankar: ”Jag kommer glömma allt jag ska säga under min presentation i morgon”. 

Hur går dina tankar?

Fundera lite över var du hamnar i dina tankebanor. Skiljer det sig beroende på om du tänker saker om dig själv eller om du tänker saker om andra? Bli inte förfärad om du märker att du hamnar i de negativa tankarna för där hamnar många, framförallt om det handlar om tankar om sig själv.

Du kan förändra dina tankar, det första steget är att bli medveten om hur dina tankar går. Har du nu funderat lite på det så är du redan igång. Det finns flera övningar här i bloggen kring just detta. Kom ihåg att det är som fysisk träning, du behöver träna det kontinuerligt. Det är det viktigt att du är snäll mot dig själv när du tränar. Vissa tankebanor har vi haft med oss sedan vi var små, då kan det ta lite tid, men ge inte upp för förändringen kommer! Ge dig positiv feedback när du märker att du förändrar en negativ tanke till positiv, det kommer göra att du lättare gör en positiv vid nästa tillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.