Förändra tankemönster

För att må så bra som möjligt och behandla andra så bra som möjligt är det viktigt att inte hamna i negativa tankemönster. En basketspelare som spelade dåligt under en längre period, men som själv ansåg sig ha en positiv syn på livet och sitt basketspel, fick i uppgift att notera under några dagar varje gång han tänkte något negativt om sig själv eller någon annan. Det visade sig att han hade i genomsnitt 60 negativa tankar om dagen.  Han blev förvånad över antalet negativa tankar och tog hjälp för att kunna stoppa dem. Har du någon aning om hur dina tankar går?

Här kan du öva:
Vill du bli lite mer medveten om ditt tankemönster så testa under några dagar att notera, t.ex. att du drar ett streck för varje gång, hur många gånger du tänker negativt. Denna övning ger dig värdefull kunskap om ditt tankemönster som sedan gör att du kan börja förändra och stoppa negativa tankar.  
Vill du sedan lära dig att stanna upp och avbryta negativa tankar eller uttryck så kan du träna på att säga PAUS. Det gör att du hejdar dig och får en paus och hinner reflektera över vad du var påp väg att tänka eller säga. Det kan verka lite för enkelt men det funkar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.